Великден в България, Чехия и Словакия“   - така се

...
Великден в България, Чехия и Словакия“   - така се
Коментари Харесай

Показват ни как празнуват Великден чехите и словаците

„ Великден в България, Чехия и Словакия “   - по този начин се споделя изложбата, която се открива през днешния ден от 17,30 часа в Историческия музей. 

Експозицията споделя за общото и особеното в традициите на трите страни. Могат да се проследят непокътнатите езически традиции, публикувани при нас и при тях, както и да се види до каква степен християнството е трансформирало националните вярвания и показа.

Пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е обвързвана и великденската обредност, са показани съгласно употребяваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар. В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден - Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. А в Чехия и Словакия постът стартира с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички национални традиции през това време. 

При тази параленост ясно се обрисуват обредите, свързани със земеделските жертви, които са общи за трите страни. Или лазаруването, един ритуал на инициация за девойките, който се възприема като бит с антични корени.

Изложбата показва богатата обредност към самото Възкресение и другите обичаи, които има при нас и при тях. Любителите на красивите писани яйца ще могат да научат какъв брой разнообразни техники се употребяват за украсата им; за традициите, непокътнати от Средновековието до през днешния ден, както и за новите новаторски подходи, употребявани в ХХІ век.

Всеки пристигнал ще откри нещо ново и забавно, което да отнесе със себе си от тази многоцветна галерия. Със сигурност ще се обогати с доста нови неща за културата и националните традиции на близки в развиването си страни от Средновековието, които след приемане на християнството потеглят по друг път.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР